A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala csatlakozott a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal EuroClass osztályozási projektjéhez

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (a továbbiakban: SZTNH) 2012. június 18. napján csatlakozott a EuroClass projekthez.

A EuroClass a Belső Piaci Harmonizációs Hivatalnak (a továbbiakban: OHIM) az egységes platformra épülő, a csatlakozó hivatalok által elfogadott áruk és szolgáltatások közötti keresésre használható online osztályozási segédeszköze. Az EuroClass egységesíti az egyes hivatalok osztályozási adatbázisait, rávilágít az egyes hivatalok közötti osztályozási különbségekre. A EuroClass 2006 óta működik, 2011 októberében indították útjára a legújabb verzióját.

A EuroClass projekt két fázisból áll. Az első fázisban a csatlakozó hivatalok a nizzai osztályozás fordítását teszik elérhetővé az OHIM adatbázisában. A második fázisban egy harmonizált, egységesített, lektorált áru- és szolgáltatási lista válik hozzáférhetővé a felhasználók részére.

Az SZTNH - a projekt második fázisában - a harmonizált magyar nyelvű adatbázis létrehozásán dolgozik, amely előre láthatóan 2012 őszétől áll majd a felhasználók rendelkezésére.

Az osztályozási segédeszközzel kapcsolatos további információk az OHIM oldalán, az alábbi internetes címeken érhetők el:

http://oami.europa.eu/ows/rw/pages/QPLUS/databases/euroclass.en.do

http://oami.europa.eu/ec2/

2012/06/20